Zilele de naștere sunt unul dintre acele lucruri pe care le sărbătorim în fiecare an fără să ne gândim prea mult la asta. Cei mai mulți dintre noi ne sărbătorim ziua de naștere încă din copilărie, chiar dacă petrecerile sunt mici. Ca orice, totuși, această tradiție trebuie să fi început de undeva. Cine a început-o și de ce? Cum am ajuns să avem o petrecere completată cu invitații, tort, lumânări, cântece și cadouri?
Recunoasterea vârstei și numărarea anilor
Este probabil ca oamenii să fi observat zilele de naștere de atâta timp cât au existat calendarele, deși astfel de calendare timpurii nu au respectat întotdeauna „anii” în modul în care îi numărăm astăzi. Majoritatea oamenilor, totuși, nu erau în măsură să sărbătorească o ocazie atât de frivolă, așa că chiar și odată ce au început să marcheze anii nu s-a pus accentul pe capcanele distractive ale zilelor de naștere.
Petreceri aniversare și cadouri
Prima referință istorică pe care o avem la o petrecere de naștere vine din Biblie. În cartea Genezei, se menționează că Faraon dă un ospăț tuturor funcționarilor săi de ziua lui. Această petrecere de naștere ar fi căzut undeva în jurul anului 3000 î.Hr. Nu este clar, totuși, dacă aceasta a fost cu adevărat ziua de naștere a lui Faraon sau aniversarea încoronării sale (ziua în care s-a „născut” ca zeu).
Această sărbătoare a zilelor de naștere a zeilor, a personalităților religioase și a personalităților publice a fost observată în multe civilizații antice, dar zilele de naștere pentru noi ceilalți au devenit cu adevărat populare la Roma. Cetățenii au început să sărbătorească zilele de naștere ale prietenilor și membrilor familiei, pe lângă personalitățile publice. Cei care și-au permis să sărbătorească adesea zilele de naștere marcante cu alimente fine, cum ar fi uleiul de măsline și mierea.
Germanii au fost primii oameni care au democratizat cu adevărat sărbătorile de naștere, cu petrecerile lor „kinderfest” pentru copii în anii 1400. Petrecerile și cadourile au fost o modalitate de a sărbători copilul și de a face ocazia specială.
Alții au început să sărbătorească zilele de naștere din superstiție. Cu mortalitatea ridicată, s-a crezut că adunarea familiei și a prietenilor pentru a oferi cuiva urări de bine, binecuvântări și cadouri ar ajuta să-l mențină în viață și sănătos pentru încă un an.
Tort de ziua de naștere si stingerea lumânărilor
În Grecia Antică, oamenii sărbătoreau ziua de naștere a zeiței Lunii Artemis gătind prăjituri rotunde (forma lunii) în onoarea ei. Dovezile indică faptul că au fost adăugate lumânări aprinse pentru a face tortul să strălucească ca luna într-o noapte întunecată.
În Germania, în Evul Mediu, zilele de naștere ale copiilor („kinderfest”) erau sărbătorite cu un tort cu lumânări care simboliza lumina vieții. O lumânare pentru fiecare an de viață a devenit tradiția, împreună cu una în plus pentru a prevesti bine pentru anul care vine.
Unii au crezut, de asemenea, că fumul de la suflarea lumânărilor de ziua de naștere va servi scopului dublu de a alunga spiritele rele și de a duce dorința individului în cer pentru a se asigura că se va împlini.
Revoluția industrială a adus prăjituri și lumânări de ziua de naștere, deoarece ingredientele și materialele puteau fi produse în masă, ceea ce le-a făcut mult mai accesibile.
Cântând “La mulți ani”
Au existat o serie de dispute cu privire la originile cântecului, dar una este în general acceptată ca fiind adevărata: două surori americane ne-au oferit cântecul „Happy birthday”, când și-a început viața în 1893, ca un cântec numit „Good morning to all”. Patty Hill era directoarea unei grădinițe, în timp ce sora ei, Mildred, era compozitoare și pianistă. Ei au creat melodia ca un ajutor didactic pentru a fi reținut cu ușurință de copiii mici.
Se crede că cântecul a fost adaptat la „Happy Birthday To You” în clasă, fiind cântat elevilor de ziua lor. A început să se răspândească în sud, națiune și lume, fiind cântat la petrecerile de naștere și în curând în piese de teatru și film. Până în 2015, totuși, melodia era protejată prin drepturi de autor și a fost adesea lăsată în afara filmelor și a altor spectacole publice pentru a evita taxele mari de redevențe! Acum poți în sfârșit să cânți melodia în mod legal în public!
Data viitoare când vei îndura stinghereala de a sta acolo în timp ce prietenii și familia tăi cântă la mulți ani, te poți gândi la tradiția din spatele acestor lucruri și la lunga paradă a oamenilor din istorie care au fost nevoiți să se simtă la fel de incomozi ca tine. Și hei, măcar datorită nemților primești prăjitură la sfârșit 😉