cum sărbătoresc oamenii zilele de naștere în întreaga lume

Cum sărbătoresc oamenii zilele de naștere în întreaga lume

Sărbătorirea unei alte călătorii în jurul soarelui pentru cei dragi este o tradiție atemporală pentru mulți. Toată lumea iubește o petrecere de ziua de naștere. În timp ce sărbătorirea unui alt an magic de viață este obișnuită în întreaga lume, modul în care oamenii sărbătoresc zilele de naștere variază foarte mult. De la cântând în jurul unui tort și lumânări în Statele Unite până la înghițitul de tăiței lungi în China, există multe tradiții fascinante de ziua de naștere în întreaga lume.

Ritualuri de ziua de naștere în întreaga lume

Tortul este o temă comună la zilele de naștere, dar ritualurile din jurul tortului pot varia! În Mexic, cântecul de ziua de naștere este cunoscut sub numele de „Las Mañanitas”, care este de obicei însoțit de împingerea fețelor oamenilor în tortul lor. În Brazilia, persoana căreia îi oferi prima felie de tort de ziua ta este văzută drept persoana cea mai „specială” pentru tine. Desigur, acest lucru nu este luat prea în serios, deoarece trebuie să alegi pe cineva pentru a începe petrecerea, dar poate avea sens!

În unele părți ale Indiei, o lumânare de ziua de naștere de pe tort nu se stinge niciodată. În schimb, este permis să se stingă în mod natural! În S.U.A., o singură lumânare are și o semnificație suplimentară – în mod tradițional, lumânările de pe un tort se aliniază cu vârsta persoanei, iar o lumânare suplimentară este întotdeauna adăugată pentru „noroc”!

În Polonia, zilele de naștere sunt distractive, dar zilele onomastice sunt la fel de speciale. Calendarul polonez are două nume de sfinți (bărbat și feminin) atribuite fiecărei zile din calendar. Deoarece mulți polonezi împărtășesc nume cu sfinții, orice zi se aliniază cu numele lor devine ziua onomastică! Aceste sărbători sunt destul de asemănătoare cu sărbătorile de naștere – pentru unele familii, ele sunt mult mai semnificative.

O varietate de feluri de mâncare de la Hanoi House din New York City
O varietate de feluri de mâncare de la Hanoi House din New York City

Alimentele pentru ziua de naștere merg dincolo de prăjitura

În folclorul chinezesc, piersicile reprezintă longevitatea și nemurirea, așa că sărbătorile de naștere includ adesea chifle aburite făcute să semene cu piersici. Un alt aliment tipic este „taiteii de longevitate”, taiteii lungi meniti sa reprezinte o viata lunga.

În Suedia, micul dejun în pat este o tradiție a zilei de naștere, iar familia aduce o tavă specială pentru micul dejun și îi cântă sărbătoritului/sărbătoritei!

În Coreea, se obișnuiește să mănânci supă de alge marine de ziua ta. De multă vreme, algele marine au fost considerate a fi un „super-aliment” pentru viitoarele mame, pline de nutrienți care sunt buni pentru viitorul lor copil (unii le-ar mânca pe toată durata sarcinii!). Acum, se mănâncă la zilele de naștere pentru a-ți onora mama și a-ți aminti dragostea și grija pe care le-a avut pentru a te aduce pe lume.

În Spania și Italia, persoana cu ziua de naștere nu este sărbătorită – ea este cea care oferă. Așa că, dacă vă întâlniți cu prietenii la bar de ziua ta, fiți pregătiți să cumpărați băuturi.

Etapele zilelor de naștere sunt diferite peste tot
Etapele zilelor de naștere sunt diferite peste tot

Etapele zilelor de naștere sunt diferite peste tot

În cultura latino-americană, tinerele își sărbătoresc quinceañera când împlinesc 15 ani (și unele celebrează o dublă quinceañera la 30 de ani!). Acest ritual de majorat este sărbătorit împreună cu familia și prietenii, iar sărbătorita desemnează un grup de 15 tineri și 14 tinere pentru a fi „curtea ei de onoare” și a executa dansuri coregrafiate în timpul petrecerii.

În cultura chineză, ziua în care te-ai născut este cunoscută în general drept „prima” ta zi de naștere, ceea ce înseamnă că împlinești 1 ani în ziua în care te-ai născut.

În cultura chineză, ziua în care te-ai născut este cunoscută în general drept „prima” ta zi de naștere, ceea ce înseamnă că împlinești 1 ani în ziua în care te-ai născut.

În Vietnam, oamenii au, de asemenea, două moduri de a-și număra vârsta: una este după calendarul gregorian, care marchează Tuổi dương („vârsta normală”) și cealaltă este după calendarul lunar, care marchează Tuổi âm/Tuổi. mụ („vârsta lunară”). În fiecare an, pe Tet, Anul Nou vietnamez, toată lumea „împlinește” simbolic cu un an – dar majoritatea oamenilor își numără vârsta în funcție de ziua lor „reală”. Excepția este pentru bătrânii care împlinesc 70, 80, 90 sau 100 de ani în calendarul lunar – această ocazie specială este marcată de mừng thọ, sau o sărbătoare a longevității, în casa persoanei sărbătorite.

În Africa de Sud, cea de-a 21-a zi de naștere este o etapă importantă a majorității. Pentru a comemora ziua, se obișnuiește să primiți o cheie în dar, simbolizând libertatea, autonomia și „deblocarea” ușii către vârsta adultă.

În cultura daneză, împlinirile tale de 25 și 30 de ani pot deveni puțin, ei bine, picante. De ziua ta de 25 de ani, dacă nu ești necăsătorit, prietenii și familia ta au voie să te stropească cu scorțișoară! (Da, ai citit bine.) Și la 30 de ani, dacă ești necăsătorit, primești mult piper!